Tre idéer til bæredygtige valg: Cirkus Mærkbar, Lån & Lej, Grøn app

På tre værkstedsdage i november arbejdede 18 mennesker sammen om at udvikle idéer til en virksomhed, der hjælper forbrugere til bæredygtige valg. Vi var alle optaget af, hvordan vi kan gå fra tøven til grøn handling og skabe en lokal bevægelse omkring grøn innovation. Det kom der tre idéer ud af.

Cirkus Mærkbar

Idéen drejer sig om at skabe et cirkus, der giver børn og deres familier mulighed for at opdage hvad bæredygtighed er ved at bruge deres sanser. Forestillingen drejer sig om at skabe situationer, hvor bæredygtighed kan opleves.

Næste handling er at samle en gruppe mennesker, der kan være med til at udvikle idéer til hvad dette cirkus kan indeholde og lave en prototype. Det kunne for eksempel være studerende fra oplevelsesøkonomi, gøglere, teatermennesker men også mennesker med en videnskabelig baggrund, der kan bidrage med en dybere viden om de forskellige aspekter af bæredygtighed.

Hvis du vil bidrage, så kontakt: Camilla Møberg Jørgensen (cmj.ant@gmail.com) eller Pernille Bøttcher (pernilleboettcher@gmail.com)

Grøn app

Idéen drejer sig om at skabe en app, der viser vej til bæredygtige forretninger, restauranter, oplevelser, serviceydelser, o.s.v. i byen. Enkle brugeranmeldelser skal kvalificere stederne, så bæredygtige valg også bliver til gode oplevelser. Og et konkurrenceelement med udfordringer skal skabe interesse og aktivitet.

Næste handling er at tage kontakt til World Perfect, der står bag Go Green Aarhus.

Hvis du vil bidrage, så kontakt: Esben Haubjerg (ehaubjerg@gmail.com) eller Eva Mejnertz (eva_mejnertz@yahoo.com)

Lån & Lej

Idéen drejer sig om at skabe et sted – enten fysisk eller virtuelt – hvor man kan leje og låne ting af hinanden. Det er ting vi ejer men godt kan undvære en gang imellem som for eksempel værktøj, haveredskaber og måske endda en bil. Naboskab er en væsentlig størrelse i denne idé og også tanken om, hvordan fremtidens biblioteker kunne se ud.

Se billeder på flickr

Processen: Udforskning og udvikling

Visualisering af processen (lavet af Process Ink)

Vi undersøgte begrebet bæredygtighed og opdagede, at det drejer sig om mange ting.

Bæredygtighed er en fælles sag. Det drejer sig om at prioritere. Bæredygtige handlinger kan ofte forbindes med sund fornuft. De skal give mening. For at blive bæredygtige må vi tænke anderledes og gå i clinch med hinanden. Det, der er bæredygtigt, kan være vildt – ligesom naturen.

Vi opdagede også, at bæredygtighed er svært at forholde sig til – og at begrebet skaber flere spørgsmål end det giver svar. (Kan man for eksempel vide, at økologiske produkter er bæredygtige? Og nytter det at skrue ned for varmen derhjemme, når der bruges så meget energi andre steder i samfundet?)

For at vi kan forstå det, må det være simpelt.

Vi stillede derfor tre spørgsmål: Hvordan gør vi bæredygtige valg simple og attraktive? Hvad kan alle gøre? Hvordan kan vi tjene penge på bæredygtighed?

Spørgsmålene stillede vi til mennesker i byrummet: Ved busstoppestedet, på caféer, i forretninger, på gaden. Svarene førte til vigtige indsigter om bæredygtige valg, som idéerne udspringer af:

  • Det er vigtigt at konfrontere mennesker
  • Hvis noget skal gøre en forskel skal det kunne mærkes
  • Vi har brug for nye ord og nye fortællinger om bæredygtighed
  • Vi vil gerne forstå, hvad der kan betale sig
  • Vi må starte et sted (og gerne der, hvor det fører til den største forskel)

Læs mere om baggrunden for arbejdet

Share:

Kommentarer ( 2 )

  • Paul Natorp says:

    Her er lidt inspiration til idéerne:

    Cirkus Mærkbar: Hanne Juul sendte mig et link til en rapport fra World Watch Institute. Den handler om, hvordan vi kan opdrage børn til en bevidsthed om verdens ressourcer.
    From consumer kids to sustainable childhood

    Lån og Lej: Jeg talte med Nicolaj Wittendorff i går på julemarked hos Institut for X. Han gjorde mig opmærksom på et Cykelbiblioteket i København. Idéen startede jo med tanke på et bibliotek, hvor man kan låne ting.
    Cykelbiblioteket, Bicycle Innovation Lab

  • Paul Natorp says:

    Miljøminister Ida Auken har annonceret 16 millioner til grønne ildsjæle i finansloven for 2013. De skal være med til at støtte den grønne omstilling. Og hun har åbenbart fået samme idé som os selv:

    “- Vi skal have fat i alle de ideer, som fok har til, hvordan man kan dele ting. Når man køber et hus, hvorfor skal man have alt værktøjet selv, hvis man kan lave en deleordning på sin vej?”

    Se mere her: Enighed om penge til grønne ildsjæle

The comments are now closed.