Vi har alle en vigtig sag

Sager der Samler er en platform for selvorganiserede initiativer fra borgere i Aarhus. Ud fra engagementet i ’sager’, er der vokset en skov af stærke fællesskaber, som giver deltagerne mod og mening. Mange har fået en aktiv stemme i demokratiet, og deres initiativer bidrager med hverdagsnære løsninger i forhold til store samfundsudfordringer omkring fx ulighed, migration, bæredygtighed og velfærd.
Hvis du vil vide, hvordan det ser ud i praksis, så tag et kig på disse små film, der viser rundt i Sager der Samlers univers. De første i dette lille udsnit er lavet af Grete Marie Jensen, der har løbende dokumenteret arbejdet i Sager der Samler og i mange af initiativerne.

Se den lille præsentationsvideo af Morgenpolitik, lavet af Grete Marie Jensen:

Se den lille præsentationsvideo af Reparations.konsortiet, lavet af Grete Marie Jensen:

Hverdagsaktivister skaber forandring gennem deres engagement med udgangspunkt i deres eget liv. Grete Marie Jensen har lavet portrætter af tre mennesker og deres sag.

Nina Tofte Hansen står bag Arternes Aarhus og Arternes Ambassader. Mød hende her:

Jeppe Spure Nielsen står bag Borgere som byskabere i stort og småt og er initiativtager til netværket Med Hjerte for Aarhus. Mød ham her:

Ulla Søberg Jakobsen står bag Tours on Wheels. Mød hende her:

Tours on Wheels skaber bevidsthed om tilgængeligheden i Aarhus ved at invitere almindeligt gående på tur i en kørestol. Se disse film om tre lærerige ture rundt i trafikken, i butikker og i et nyt byudviklingsområde. Grete Marie Jensen har dokumenteret med sit kamera.

Se denne film om Vaskeriet – en øvebane for udviklingshæmmede, en socialøkonomisk forening, der holder til i fællesvaskeriet i Brabrand Boligforenings afdeling Søvangen. Den viser, hvordan Vaskeriet gør en forskel for medarbejdere, kunder og naboer. Filmen er lavet af Grete Marie Jensen.

En vigtig erfaring, som første til idéen om Vaskeriet er Sammen om DHL Stafetten i 2017, hvor 85 udviklingshæmmede sammen med deres venner, pårørende, pædagoger og sponsorer er med på lige fod i DHL Stafetten i Mindeparken i Aarhus. Se denne film, som er lavet af Grete Marie Jensen.

Se denne mini-dokumentar om Steffen Sand, der er en af initiativtagerne bag Skraldecaféen. Filmen er lavet af Grete Marie Jensen og fortæller om en personlig rejse som hverdagsaktivist og nu også social iværksætter.

Se denne film om hverdagsaktivisme i Sager der Samler. Den er lavet af Christian Duus og giver et indblik i, hvordan aktivismen opleves indefra. Her møder vi initiativtagerne bag en lang række ’sager’ og hører om, hvad der fik dem til at gå i gang, og hvad der kommer ud af deres engagement.

Hvis du er virkelig nysgerrig efter at komme ud i hjørnerne af Sager der Samler og høre mere om tankerne bag (og hvis du har god tid), så se disse to optagelser fra TV-Midtjylland. De udgør tilsammen et 40 minutters interview med Paul Natorp om demokrati, aktivisme, forstyrrelser og lokalt engagement.

Se denne film om Rethink Activism Folkefestival, der i september 2017 forvandlede det gamle industriområde på Sydhavnen i Aarhus til en by i byen med skole, rådhus, værested, fabrik, o.s.v. og gav scenen til aktivisterne. I tre dage gentænkte vi byen nedefra med 250 workshops, debatter, udstillinger, samtaler, koncerter og meget mere. Flere end 10.000 var med.