Vaskeriet – en øvebane for udviklingshæmmede

Vi giver mennesker med udviklingshæmning mulighed for at bidrage til fællesskabet og til egen udvikling og identitet.

Mange udviklingshæmmede savner medindflydelse

Vi er to socialpædagoger, der i vores daglige arbejde med udviklingshæmmede har oplevet den frustration, de føler, ved ikke at have medindflydelse på eget liv. Målet er at skabe en tryg og indbydende arbejdsplads, hvor udviklingshæmmede mennesker varetager en meningsfuld arbejdsfunktion, hvor de kan prøve sig selv af i forskellige funktioner og arbejdsroller. Vi tror på, det skaber værdi, når man selv er med til at skabe sit liv.

Vaskeriet er en øvebane

Et vaskeri er en arbejdsplads, der tilbyder en række forskellige arbejdsopgaver. Arbejdsopgaverne kan strække sig fra alt mellem at være med til at vaske, tørre og folde tøj til at lave kaffe, snakke med kunderne eller åbne og lukke stedet. Det giver den enkelte mulighed for at udvikle sig, når man kan prøve sig selv af i forskellige situationer. Det vigtige er, at det enkelte menneske trives og får mulighed for at opdage nye kvaliteter og ressourcer hos sig selv.

I Vaskeriet går vi med de ting, der kommer fra neden. Vi bruger tid på at snakke med hinanden om, hvad vi drømmer om, og vi skaber en hverdag, der giver mening for den enkelte. Håbet er, at Vaskeriet bliver et sted, hvor de udviklingshæmmede kan opnå større livsglæde. De vokser med deres opgaver i Vaskeriet. De udvikler nye kompetencer. De vil opbygge en større tro på sig selv ved at opleve, at deres indsats gør en forskel for fællesskabet, og det kan bane vejen for beskæftigelse andre steder.

Vaskeriet opererer med tre bundlinjer, som er internt afhængige af hinanden og i indbyrdes balance. Den første bundlinje er rent vasketøj. Det er den, der udgør vores produkt/ydelse/service, og den giver os en del af indtægten. Den anden bundlinje er øvebanerne, der også udgør en del af Vaskeriets indtægt. Den tredje bundlinje er det fællesskab, vi skaber internt i Vaskeriet og i Søvangen generelt. Vi ser, at fællesskabet og interessen herfor vokser stødt.

Vaskeriet er et sammenskudsgilde, og på sigt ønsker vi os, at flere parter bidrager til udvikling og drift. Vi ønsker fortsat at være et eksperimenterende foretagende, der skaber ny viden og innovation.

Se denne film om Vaskeriets åbning i boligforeningen Søvangens fællesvaskeri den 2. januar 2017:

Hvem er med?

  • Pia Stabell Hjort
  • Katrine Knudsen
  • Katja Sønderbek
  • Lotte Larsen
  • Mette Sørensen

Status

‘Vaskeriet – en øvebane for udviklingshæmmede’  åbnede den 2. januar 2017 i boligforeningen Søvangens fællesvaskeri. (Se indslag fra TV Avisen.) Der er åbent hver tirsdag og torsdag fra kl. 9.00. Følg med på Facebook og tag kontakt, hvis du vil være med.

Aktuelt

Se Vaskeriets facebookside

Se indlæg om Vaskeriet


Kontakt

Pia Stabell Hjort
pia@sagerdersamler.dk

Katrine Knudsen
katrine@sagerdersamler.dk