Tours on Wheels

Vi skaber bevidsthed om tilgængeligheden i Aarhus ved at invitere almindeligt gående på tur i en kørestol.

Små forhindringer er en stor udfordring i en kørestol

Byen er fuld af forhindringer – især når man bevæger sig omkring i en kørestol. Det kan fx være kantsten, dårligt placerede skilte, parkerede cykler og biler, dårlig indretning af butikker. Helt almindelige gøremål, som fx at skulle købe sig et par bukser kan være et nærmest umuligt forehavende fordi en dørtærskel eller nogle få trappetrin gør det umuligt at komme ind i en butik.

Når tilgængelighed er en udfordring i byens rum, er det med til at afgrænse kørestolsbrugere og gangbesværede fra at tage del i samfundet på lige vilkår. Og når borgere uden gangsbesvær, politikere og beslutningstagere ikke tænker over de mange små ting, som skaber store problemer for kørestolsbrugere, så bliver problemerne ikke løst.

Forandringen kommer når vi oplever det på vores egen krop

Tours on Wheels vil skabe større bevidsthed om de konkrete udfordringer og synliggøre de gode eksempler i forbindelse med tilgængelighed ved at give dem, der normalt færdes til fods, mulighed for at opleve byen fra en kørestol. Det foregår ved, at vi arrangerer ture i byen, hvor borgere, politikere og fagfolk kan opleve byen som kørestolsbruger. Fra kørestolen vil deltagerne få personlige og kropsliggjorte erfaringer med byens muligheder og begrænsninger.

En tur starter med, at deltagerne mødes med Tours on Wheels-guiden og taler om ruten. Den er tilrettelagt, så den passerer udfordrende steder og steder, som er eksempler på god tilgængelighed. Deltagerne færdes i par. Den ene sidder i kørestol, den anden skubber bagpå. Undervejs byttes rollerne om. Tour on Wheels-guiden viser vej. Deltagelsernes oplevelser bliver dokumenteret undervejs, og når turen er slut, mødes deltagerne igen og snakker om oplevelserne og nye tanker om god og dårlig tilgængelighed.

Se dette portræt af Ulla Søberg Jakobsen, hverdagsaktivist og initiativtager til Tours on Wheels:

Billedserie: Camilla Fabricius, Fatma Øktem, Nina Tofte Hansen og Florence Martin på tur

Se denne billedserie fra den 15. januar 2019, hvor folketingskandidaterne Camilla Fabricius (S) og Fatma Øktem (V) var på tur med aktivisterne Nina Tofte Hansen fra Arternes Aarhus og Florence Martin fra Waste Hunt. Der er 35 billeder. Man kan BLADRE MED PILENE til højre og venstre på hvert billede. (Fotograf: Ole Bramsen)

Tours on Wheels - Camilla, Fatma, Nina og Florence på tur

“Det var en spændende oplevelse. Mens jeg troede det udelukkende ville være de fysiske rammer, der ville udfordre mig, opdagede jeg, at det mere blev de personlige. Folk var søde, hjælpende og smilende, men ganske få kiggede mig i øjnene. Jeg VED at det er en måde vi måske prøver at sige, “jeg ser ikke dit handicap “- men det føles desværre modsat. Dét vil jeg tage med mig og meget sent glemme. Derudover, selvom der er butikker der mangler en lille rampe, (en plade der kan sættes af og på trappen), er folk ret gode til at hjælpe.” Fatma Øktem på et Facebook efter turen.

Billedserie: Kristian Würtz og Kirsten Bundgaard på tur

Se denne billedserie fra den 2. november 2018, hvor rådmand Kristian Würtz og chef for voksenhandicap i Aarhus Kommune, Kirsten Bundgaard, var på tur med Ulla Søberg Jakobsen. Der er 29 billeder. Man kan BLADRE MED PILENE til højre og venstre på hvert billede. (Fotograf: Ole Bramsen)

Tours on Wheels - Kristian Würtz og Kirsten Bundgaard

“Har været på en rigtig lærerig tur i kørestol gennem Midtbyen med Ulla og Tours on Wheels fra Sager der Samler. Aarhusianerne er søde og hjælpsomme når kantstenene er høje, men hvor er der mange svære forhindringer i vores smukke, gamle by!” skrev Kristian Würtz i et Facebook-opslag efter turen.

Film: Tours on Wheels road movies

Se disse film om tre lærerige ture rundt i trafikken, i butikker og i et nyt byudviklingsområde. Grete Marie Jensen har dokumenteret med sit kamera.

Hvem er med?

  • Ulla Søberg Jakobsen
  • Antoniett Vebel Pharao
  • Ole Bramsen


Det sker

Tours on Wheels arrangerer ture I Aarhus, hvor man kan opleve at færdes i byen i en kørestol. Hvis du vil med på en tur, så tag kontakt.

Se indlæg om Tours on Wheels

Kontakt

Ulla Søberg Jakobsen
toursonwheelsdk@gmail.com