Frederiksbjerg Spirer vinder Stadsarkitektens Særpris 2022

Hurra for borgere som byskabere! Frederiksbjerg Spirer har med vores egen Jeppe Spure Nielsen som væsentlig drivkraft vundet Stadsarkitektens Særpris 2022 for ‘Ingerslevs Plads i Festugen’ – et eksperiment med at skabe et midlertidigt byrum i Aarhus Festuge på Ingerslevs Plads, der til daglig er p-plads.

Prisen blev overrakt aktionsgruppen i rådhussalen af Stadsarkitekt Anne Mette Boye og Rådmanden for Teknik & Miljø Nicolaj Bang. Bag omdannelsen stod aktionsgruppen Frederiksbjerg Spirer og Frederiksbjerg og Langenæs Fællesråd med støtte fra en række sponsorer samt masser af lokale beboere, virksomheder og foreninger, der engagerede sig som medskabere!

Dette er den officielle begrundelse for tildelingen af prisen:

“Initiativet og etableringen af det midlertidige byrum på Ingerslevs Plads modtager i år stadsarkitektens særpris.

Det fremhæves som et forbilledligt eksempel på et borgerdrevet byrum. Det offentlige, demokratiske og inkluderende byrum på Ingerslevs Plads har i en uge stået som et eksempel på et bylivsknudepunkt, der er skabt af borgere i et tæt samarbejde med lokalt erhverv, kultur og foreningsliv. Det har været et væsentligt formål, at rummet var fri for kommercielle interesser, men frit for hvem, der ønskede at sætte sig. På den måde var der plads til både det planlagte og det spontane.

Uden biler stod Ingerslevs Plads som ‘kvarterets hjerte’. Pladsens rumlige kvaliteter stod tydeligt frem, og dens byrumsmæssige og æstetiske betydning i den store kvarterplan for Frederiksbjerg blev tydelig.

Initiativet fremhæves ligeledes for tilblivelsesprocessen og aktiviteterne på pladsen. Den lokale ‘aktionsgruppe’ gik forrest med det formål at lade kvarterets beboere være ‘medskabere’. Beboerne bidrog med at generere idéer og indhold og med at bygge og være værter for en mangfoldighed af aktiviteter, der inviterede forskellige interesser og aldersgrupper ind til alt fra morgenyoga og fælles morgenmad til oplæg, udstillinger, kæledyrstræf, koncerter, arkitekTURløb og debatter. Desuden har der været fokus på genanvendelse af materialer i samarbejde med lokale producenter og erhverv.”

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *