Sharing Brandbjerg – højskolen tager føring i en bæredygtig omstilling

Brandbjerg1 1024x400

Hvordan kan en højskole blive et sted, der bidrager til en bæredygtig udvikling af samfundet – både som lokal kulturinstitution og som et sted mennesker kommer for at lære hele livet?  Brandbjerg Højskole vil få mennesker til at tage føring i omstillingen til et bæredygtigt samfund – og starter med sig selv. Ambitionen er at involvere elever, medarbejdere, naboer og samarbejdspartnere i at gøre højskolen til et levende laboratorium for bæredygtige vaner, løsninger og læringsrum. Sager der Samler er med til at tilrettelægge og gennemføre processen.

Marianne Buus og Casper Borch Madsen fra Brandbjerg Højskole står bag dette initiativ. Nærmeste samarbejdspartner er Britta Edelberg fra Transformer, der skal skabe vækst for mikrovirksomheder, der arbejder med energieffektivitet og bæredygtig energi i Region Syddanmark.

Brandbjerg højskole ved Jelling er en skøn, stemningsfyldt højskole med bygninger, der trænger til en omfattende energirenovering. Det er en oplagt mulighed for at undersøge, hvordan bygningerne ikke alene kan energirenoveres, men også gentænkes. Energirenoveringen er anledning til at sætte gang i en proces der drejer sig om meget mere end tekniske løsninger.

Hvordan kan energirenovering af bygninger give arbejde til lokale håndværkere?

Hvordan skaber vi en pædagogisk platform med alsidige læringsmuligheder og inspirerende kurser for børn og voksne?

Hvordan styrker vi fællesskabet og samspil med lokalområdet og spændende, engagerede mennesker fra nær og fjern?

Alle med lyst til at bidrage til Brandbjergs bæredygtige drømme var inviteret til en workshop d. 18. marts, hvor vi så på visionen i et større perspektiv. Workshoppen blev faciliteret af Paul Natorp fra Sager der Samler og elever, medarbejdere, naboer og venner af højskolen inspirerede hinanden med bæredygtige drømme for Brandbjerg Højskole. Med udgangspunkt i de kvaliteter og værdier Brandbjerg Højskole er kendt for, havde vi fokus på hvilke muligheder Brandbjerg kan byde på – nu og i fremtiden. Vi formulerede idéer til, hvordan vi involverer lokalsamfundet i at skabe et levende eksperimentarium for bæredygtighed og synliggjorde de ønsker og ressourcer vi kan bygge videre på.

Her er nogle af de drømme der var i spil for Brandbjerg Højskole:

Eksperimentarium for bæredygtig udvikling
Inspirationscenter for bæredygtighed
Laboratorium i forskellighed
Samhørighed og empati
Energirigtig skole
Køkken i pagt med naturen
Økonomisk bæredygtig skole
Bæredygtigt design
Arkitektur integreres i naturen
Kreativitet og natur forenes
Center for selvrealisering
Stifinder – et sted man prøver sig selv af
Inspirations- og udfordringsbane på skolen
Samarbejde med lokale folkeskoler, foreninger og aftenskoler

Drømmene er inspiration til strategiske spor som ledelse og medarbejdere vil satse på. Der bliver herefter afholdt en række workshops henover foråret, hvor der først skabes idéer og herefter scenarier, som kan planlægges og realiseres på Brandbjerg i de kommende år. Intentionen er at sætte lokale håndværkere i stand til at komme med konkrete bud på løsninger, der skal i spil for at udvikle Brandbjerg Højskole til et levende laboratorium for bæredygtig omstilling.

Brandbjerg 1024x400

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *