Forskningsrapport om Vaskeriet: Når borgere skaber inkluderende fællesskab

Sager der Samler har netop offentliggjort sin første egen forskningsrapport. Et forskerteam bestående af vores husforsker Anne Meta Nielsen, Lene Sick Ejlersen og Annemette Digmann har de seneste 10 måneder undersøgt ’Vaskeriet – en øvebane for udviklingshæmmede’. Formålet er at blive klogere på hvad sker der, når sagerne udvikler sig over tid. Hvilke berøringsflader har de, og hvordan skaber de værdi? 

Vaskeriet blev valgt som case, da det er både en sag, der har været i gang nogle år og derfor har en tilpas modenhed og volumen, og fordi det er en sag, som tager fat i temaer, der har betydning for adskillige velfærdsdagsordener, som f.eks. et fleksibelt arbejdsmarked, udsatte boligområder og handicappolitik.

Forskningsrapporten viser, at der sker en stor personlig udvikling for de udviklingshæmmede, der er medarbejdere i Vaskeriet, og den viser, at det kan skabe værdi for mange, når en beskyttet arbejdsplads placeres i et åbent fællesskab. Forskningsrapporten illustrerer desuden vanskeligheden ved at etablere et samarbejde med en kommune, når initiativet til en nyskabelse kommer udefra. Det kræver mod og vedholdenhed fra initiativtagerne og opbakning fra en neutral aktør, som kan hjælpe til med at oversætte forskellige logikker og handlemåder.

Vaskeriet er blevet undersøgt ud fra en ”ringe i vandet” – metode, hvor forskerteamet har interviewet personer, som er i berøring med Vaskeriet på forskellige måder. Nogle er tæt på, som f.eks. naboer og kunder. Nogle er længere væk som f.eks. politikere. Der er i alt lavet 26 interviews med deltagere og initiativtagere, repræsentanter fra boligforeningen, familie og venner, civilsamfundsorganisationer, repræsentanter fra Aarhus Kommune og kunder.

Baggrunden for forskningsrapporten er, at Sager der Samler de seneste tre år har deltaget i en større undersøgelse i samarbejde med bl.a. Socialstyrelsen og VIVE, hvor formålet har været at undersøge, hvordan man kan inkludere socialt udsatte i frivillige fællesskaber. Fokus i den afsluttende fase drejer sig om at lære både om- og af egen praksis og skabe lokal forankring.

Download forskningsrapporten her: VASKERIET: Når borgere sker inkluderende fællesskab

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *