Fra livskrise til ressource – Status på sagen “Ressourcemenneskene”

ressourcemennesker1024x400

Mennesker, som har været igennem en livskrise, har en særlig og dyrekøbt erfaring med at miste fodfæste, gå igennem smerte og bygge en ny og mere robust tilværelse op. De er ressourcemennesker. Bag sagen Ressourcemenneskene ligger troen på, at disse erfaringer kan skabe værdi på arbejdsmarkedet. ”Jeg har en dybt forankret tro på at der er brug for alle mennesker”, siger Kurt Kyed, der er initiativtager til denne sag. ”Det er et spørgsmål om hvordan arbejdsmarkedet udvikler sig. Mit engagement i Ressourcemenneskene er mit bidrag”.

Interviews med HR-professionelle og ressourcemennesker

I februar foretog vi (Julie Egesberg Jorsal og Anne Rasmussen, antropologistuderende og praktikanter hos Sager der Samler) en række interviews med HR-professionelle og med ressourcemennesker. Vi undersøgte, hvad HR-professionelle fokuserer på i rekrutteringsprocesser og fik også indblik i ressourcemenneskenes perspektiv.

Både ressourcemennesker og HR-professionelle anser livserfaringer som kompetencer og ønsker et mangfoldigt og rummeligt arbejdsmarked. Men de HR-professionelle fortalte også om en realitet på arbejdsmarkedet, der i høj grad er præget af konkurrence, indtjening og præstation. Derfor bliver der satset på de jobansøgere, som ”ikke har huller i CV’et”.

Ressourcemenneskene udtrykte frustration over, at mennesker i højere grad skal tilpasses jobs, end jobs skal tilpasses mennesker. Mange følte, at de var kommet igennem livskrisen med styrkede kompetencer, som for eksempel forøget empati, intuition og selverkendelse, men at de stadig ikke blev anerkendt som ligeværdige i forhold til andre jobansøgere. Desuden var der en udbredt følelse af, at de, fordi de havde været igennem en livskrise, skulle ”bevise noget mere”.

Livserfaringer er ressourcer

De spørgsmål vi stiller nu er: Hvad nu hvis et stressforløb, et tidligere misbrug eller et tidligere forløb med psykisk sårbarhed ikke var en ulempe, når der skulle søges job? Hvad nu hvis, der på arbejdsmarkedet faktisk var efterspørgsel efter folk, som havde gennemgået en livskrise? Hvis der var åbenhed og vilje til at fokusere på styrker i stedet for svagheder?

”Alle har noget at bidrage med, og erhvervslivet må blive så fleksibelt at alle kan komme til at bidrage”, siger Kurt Kyed, der er initiativtager til sagen. ”Ressourcemenneskene er inspireret af mit eget liv og mine egne erfaringer, og jeg kender mange der er kommet sig efter psykisk sygdom og misbrug”, fortæller Kurt.

Workshop den 14. maj

Næste skridt i projektet er at forsøge at bygge bro mellem ressourcemennesker og arbejdsmarkedet. Vi inviterer ressourcemennesker, virksomheder og andre interesserede til workshop den 14. maj fra klokken 15 til 18.

Idéen er at skabe en dialog, hvor der i fællesskab – på en sjov og konstruktiv måde – bliver sat fokus på styrker frem for svagheder og rykket ved fastgroede vaner, rammer og tankemønstre. Vi vil sammen afdække hvilke kompetencer der er særlige for ressourcemennesker og snakke om hvordan disse kompetencer kan skabe værdi for erhvervslivet. De perspektiver og idéer der kommer frem på workshoppen vil være med til at bestemme det videre arbejde med sagen – på vej mod et åbent og mangfoldigt arbejdsmarked.

Vil du høre mere om workshoppen, så skriv til Anne Westergaard Rasmussen: anne@sagerdersamler.dk

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *