Mød Jens De st. Cyer-Sørensen – initiativtager til Vores Rum

Jens 1024x400

Jens De st. Cyer-Sørensen ved alt om hvor hårdt det er at bo på gaden og kæmpe for retten til at se sine børn. Han er initiativtager til ”Vores Rum” hvor visionen er at etablere et mødested hvor mødre og fædre, der er hjemløse, kan være sammen med deres børn. Jens blev kristen for 6 år siden, nærer et stort ønske om altid at hjælpe hvor han kan og har en urokkelig tro på dagen i morgen.

Det er status quo for hjemløse med børn

Op til kommunal- og regionsvalget i 2013 hørte Jens en ung, hjemløs mor fortælle hvor svært det er for hende at hun ikke har et sted hvor hun kan være sammen med sine børn og kun kan besøge dem hos plejefamilien. Jens stod selv i samme situation i 2004. ”Nu kan jeg se forholdene for hjemløse med børn ikke har ændret sig siden 2004 – det kan ikke være rimeligt. Hvis jeg er skuffet over noget, så er det min opgave at påpege,at der er noget, der kan gøres bedre.”

”Vi skal tage hensyn til dem, der har det svært. Men der sker ikke noget i forhold til hjemløse med børn. Meget få på gaden har overskud til at kæmpe mod myndighederne, statsamt og kommunen for at få lov til at være sammen med deres børn – det betyder at mange helt opgiver, at se deres børn.  Det må være min opgave at gøre det muligt for fædre og mødre at have et sted hvor de kan byde deres børn ind – et sted, der er deres, mens de er der.”

Kampen for at være sammen med sine børn

I 2004 kom Jens tilbage til Danmark efter mange år som soldat. ”Mens jeg var i hæren, fik jeg brev om at moren til mine børn var alvorligt syg. Da jeg kom tilbage til Danmark, var hun død. Mine børn var blevet spredt, og var kommet i pleje. Først måtte jeg kæmpe for at få dem samlet igen, og så måtte jeg kæmpe for at få lov til at se dem. Jeg husker den kamp. Det var en lang og sej kamp – det er utrolig hårdt at kæmpe for retten til at se sine børn.”

”Jeg kunne ikke tilbyde mine børn at være hos mig fast. Jeg sov under et halvtag bag den Gamle By, og arbejdede som G4S vagt. Det var trygt at sove sammen med 4-5 andre under halvtaget, når man er flere sammen, så kommer der ikke nogen og genere én. Havde det ikke været for mine børn, var jeg taget tilbage til hæren.”

”I starten måtte jeg rejse for at besøge børnene, men efter 2½ års kamp fik jeg lov til at låne en lejlighed på krisecenteret på Gellerupvej, hvor vi kunne være sammen. Det var ikke en god løsning, det var et upersonligt sted, og alt var pinligt rent – der manglede ligesom frihed til at gøre noget. Vores Rum skal være et sted, der indbyder til, man har det sjovt. Et sted, hvor det er ok at lege, og hvor man kan slappe af og være sig selv.”

Har rejst verden rundt

Jens har aldrig været én, der blev længe på det samme sted, og han har rejst mere end de fleste. ”Jeg har været på alle kontinenter – den største oplevelse var første gang jeg besteg Kilimanjaro. Jeg har også været med Siriuspatruljen to gange – det var vildt fedt. Man lærer virkelig at klare sig selv.”

Jens har boet på Tre Ege i 6 måneder, og flytter i egen lejlighed til februar. Han har familie på Bali og i Florida, og hans ældste datter sidder i Rigsdagen i Sverige. Hans kæreste bor i Langå sammen med trillingerne på 14. ”Det mest stabile i mit liv er at hele min familie – alle mine børn og mine ekskoner – samles i et sommerhus i Mariager hvert år i påsken. Det glæder jeg mig altid til.”

At være menneske for mennesket

Det glæder Jens at gøre noget for andre, og han har øje for, der er skæve eksistenser. ”Der er mennesker, der har brug for at blive set i øjenhøjde – det er din og min opgave at sørge for det. Møder man én, der er sulten og fryser, så skal man sørge for han får mad, varme og tryghed. Man skal ikke bare hjælpe andre fordi man forventer de hjælper én senere hen. Det er vigtigt for mig at kunne være menneske for mennesket – og det er vigtigt at skabe sammenhænge hvor det man kan, bliver brugt. Små hjul kan flytte store ting, og jeg er det mindste hjul.” siger Jens med et glimt i øjet.

Det er ikke min opgave at gøre en forskel alene

Sager der Samler er med til at realisere idéen om Vores Rum. ”Jeg må indrømme jeg var skeptisk første gang jeg kom hos Sager der Samler – jeg forventede ikke, der fandtes nogen, der på den måde vil hjælpe en med at gøre det man vil – og det er folk, der virkelig brænder for det de gør. Selv går jeg ikke ind i et projekt uden at sige, det her skal blive til noget. Jeg går ind i tingene fuldt og helt – jeg gør ikke noget halvt. I samme øjeblik jeg kan få andre til at lytte, kan de gøre en forskel – det er ikke min opgave at gøre en forskel alene. Nu skal vi involvere en bred gruppe af mennesker i ”Vores Rum” og sikre et bredt fundament for projektet.”

Drømmen om et hus

Når man spørger Jens hvad hans næste projekt er, falder svaret uden tøven: “Et hus  – tænk hvis man havde en opgang, eller flere opgange, hvor psykisk stærke og sårbare bor side om side. Et sted hvor man kommer hinanden ved og er der for hinanden i dagligdagen. Et hus med  mentorordning, hvor der bliver lyttet til folk – når en person udtrykker et ønske som: Jeg vil gerne i skole eller jeg vil gerne stoppe med at drikke, så er der støtte og vejledning. Og man bliver mødt med: Ok, hvis du gerne vil begynde i skole, så har du de her muligheder, og vi står bag dig.”

 Her kan du læse mere om Vores Rum

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *