Medborgerskab handler om at være med
”Aarhus er for alle”, men ikke alle har den oplevelse. Det er hvad socialpædagog Pia Stabell Hjort har erfaret, og derfor tog hun i fællesskab med kollegaen Katrine Knudsen og Sager der Samler initiativ til at melde sig til DHL-Stafetten sammen med 60 mennesker med udviklingshæmning.
Da 15.000 løbere den 21. august omdannede Mindeparken til et inferno af motionister oplevede alle, at de deltog på lige fod med alle andre. I forlængelse heraf tog den samme gruppe initiativ til at arrangere middage om medborgerskab for at give Medborgerskabsudvalget i Aarhus Kommune input til en ny politik.
Både løb og middage handler om at være med.
Det handler om at være med
Mette Moeslund Eshøj og Nille Pedersen er beboere i Bofællesskaberne i Syd/Vest. For dem handlede DHL-Stafetten ikke så meget om sportsdelen af løbet men i højere grad om fællesskabet og om at vise, at de kan være med. For Mette, Nille og de andre deltagere var løbet en anledning til at spørge sig selv: Hvem er det, der definerer, hvad man kan? Sammen med de andre deltagere, glæder Mette og Nille sig allerede til næste års løb.
Tolv virksomheder og organisationer deltog som sponsorer. Lise Svinth Jonassen, som er HR-partner i Rambøll, udtrykker glæden ved at opleve, at arrangementet har fået efterdønninger langt ind i virksomheden. Både medarbejdere og chefer har udvist stolthed over, at Rambøll bakker op om et sådant initiativ. Finn Andersen fra Dansk Metal tilføjer, at Dansk Metal også er stolte af at være med til at sprede et godt budskab.
En chance for at blive hørt
”Vi bliver aldrig hørt. Der er aldrig nogen, der går hen til en, der er handicappet og spørger, hvad de har lyst til. Og når vi så har chancen, så er det dælen-dytme bare med at gribe den! ” siger Mette. Derfor tog beboerne gladeligt imod invitationen til at komme med input til Aarhus Kommunes medborgerskabspolitik.
Der er blevet afholdt to middage, hvor det bliver diskuteret, hvordan man kan være aktiv medborger. Det handler blandt andet om at kunne træffe egne beslutninger. Om at få hjælp til at komme ud og deltage. Om at have mulighed for at rejse. Om at være med i fællesskaber. Og så handler det om at blive set som en medborger med ressourcer.
Det slutter ikke her
Alle har lyst til at fortsætte med initiativet næste år. Lise vil gerne dele de gode erfaringer fra samarbejdet under DHL-Stafetten med andre virksomheder, og derved gøre det mere trygt for andre at samarbejde med mennesker med handicap.
Pia vil hjælpe beboerne med at give udtryk for deres behov og eventuelle utilfredshed: ”Det er jo også medborgerskab” siger hun. Det handler om at skabe fællesskaber, hvor alle kan bidrage til det, vi sammen drømmer om. Pia og Katrine er optaget af, hvad der kommer fra beboerne selv, så ”Det hele handler egentlig om, at hjælpe folk med at få ting til at ske,” lyder opsummeringen fra Katrine.
Kommentarer ( 0 )