Sammen om DHL Stafetten – fyldt med sejre

Sammen om DHL Stafetten

Pause” siger Jytte og standser øjeblikkeligt sin rollator for at tage et lille hvil op af en ekstra hård bakke, inden hun sætter tempoet i vejret igen og får Jonna og mig til at halse efter. Jeg blev af Jytte under hele turen refereret til og kaldt ”ham manden”, hvilket kan lyde fjernt, men faktisk fungerede som et fast referencepunkt, når hun standsede for at fortælle folk, at hun var ude at gå. Jeg følte mig enormt velkommen.

Tirsdag den 18. august om eftermiddagen og aftenen deltog jeg i DHL Stafetten i og omkring Marselisborg Mindepark. Min deltagelse foregik på et hold med mennesker med udviklingshæmning og deres pædagoger. På den 5 km lange rute fik jeg lov til at følges med Jytte, der blev ledsaget af pædagogen Jonna, og det udgjorde det største element i en for mig meget lærerig og livsbekræftende oplevelse.

Allerbagerst i Mindeparken længst væk fra Dronningens sommerhus lå telt 43. Da jeg ankom var folk i fuld gang med at pynte stedet op med balloner og gøre klar til, at 70 mennesker med udviklingshæmning fordelt på 14 hold skulle have en god aften sammen. Allerede her fik jeg fornemmelsen af, at jeg havde fået lov til at være med i noget særligt, for dagsordenen var ikke, at nogen skulle komme først eller løbe hurtigst. Det handlede om at være med og gøre et i forvejen stærkt sammenhold endnu stærkere. Det handlede om de små sejre og oplevelser fx den store begejstring og stolthed, Jytte følte, da hun inden starten mødte og hilste på byens borgmester Jacob Bundsgaard.

Ude på ruten var det Jytte, der bestemte farten. Med en vilje om at gennemføre så hurtigt som muligt pressede hun hjulene på sin rollator til det yderste, hvilket gjorde, at Jonna og jeg flere gange måtte smile til hinanden og tage os sammen for at kunne følge med. For selvom hun flere gange betroede os, at hun havde ondt og gerne ville stoppe, så gav hun aldrig op og tog efter hver pause en ekstra hård tørn. Det medførte, at hun på et tidspunkt nåede halvvejs ud på ruten og fik ekstra gejst til at fortsætte og ikke længere havde lyst til at vende om og gå samme distance hjem.

Hver tørn gjorde, at Jytte til sidst nåede sikkert og flot i mål og den glæde og stolthed, som gennemførslen bragte med sig, smittede af på både Jonna og mig, som imponerede kunne konstatere, at Jytte nu havde gennemført 5 km for første gang.

Netop glæde og stolthed var kendetegnende for aftenen, for det handlede ikke kun om at gå eller løbe en bestemt distance. DHL Stafetten udgjorde blot den ramme, som bragte et unikt fællesskab og en masse sejre med sig, bl.a. når Jytte mødte en, hun kendte, som hun enten stoppede op for at tale med eller passerede, mens hun stolt sagde, ”jeg er ude at gå en tur”, før ruten da der skulle tages holdfoto og efter den fysiske anstrengelse, hvor der var arrangeret fællesspisning.

Alle dele af min oplevelse var efterladt af en følelse af positivitet, fællesskab og en redefinering af, hvad begrebet sejr indeholder, for at Jytte gennemførte, var ikke kun en sejr for hende selv, men også en sejr for hendes omgivelser.

Sammen om DHL Stafetten beviser, at med vilje kan mange ting opnås eller som to af initiativtagerne, Pia Stabell Hjort og Katrine Knudsen, udtrykker det ”Hvis du kan se det for dig og drømme om det, er vejen derhen bare noget praktisk”.

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *