Jeg tar skraldet – gør du?

Nudge Aarhus er klar med aktion ”Jeg tar skraldet!” på havnen. Skraldespandene ved Strandbaren, Ø-Haven og beachvolley-banerne har fået blikfang med sjove slogans, og som et vink med en vognstang viser fodspor nu vej til skraldespandene i området.

Idéen med nudging er at påvirke menneskers valg og handlinger i en bestemt retning, uden regler, påbud og løftede pegefingre. Med nudging prøver Nudge Aarhus at finde enkle og gerne humoristiske løsninger, der gør det oplagt at foretage de hensigtsmæssige valg. Ambitionen med aktion ”Jeg tager skraldet!” er at rykke lidt ved folks holdninger og vaner og være med til at skabe en god kultur, hvor alle rydder op efter sig selv.

Store skilte med forbud til skræk og advarsel har sjældent den ønskede effekt. Ofte er det bedre blot at synliggøre de mere bæredygtige handlemåder. I forbindelse med kampagnen ”Jeg tager skraldet!” er der ingen moraliseren og løftede pegefingre. Marianne Gram Thrane, initiativtager til Nudge Aarhus fortæller:

”Vi har valgt at sætte blikfang på skraldespandene med store stickers med sjove slogans. De forskellige skraldespande appellerer til de forskellige grupper, der kommer i området.”

Skraldespanden ved beachvolley-banerne opfordrer spillerne til at ramme skraldespanden med teksten ”Scor på skraldet!” Og skraldespanden ved Ø-Haven siger ”Gi ro til at gro – skrald op!” Ved strandbaren lyder budskabet på godt jysk ”Smi’ dæ i æ sand – put di’ skrald i æ spand.’”

Nudge Aarhus samarbejder med Anders Lauersen, projektleder for området omkring Strandbaren og Ø-haverne, om aktion ”Jeg tar skraldet!” Marianne fortæller:

”Vi blev kontaktet af Anders, der ville høre om vi havde nogle gode idéer til, hvordan vi kan løse udfordringerne med skrald i området. Det er sjovt at være med til at løse et konkret behov, og vi vil gerne indgå som sparringspartner for andre nudging projekter. Har du en god idé til en nudging aktion, eller vil du være med til at nudge aarhusianerne til for eksempel at holde byen mere ren eller leve sundere liv, så vil vi gerne høre fra dig.”

Er du nysgerrig efter at høre mere, så skriv til Marianne Gram Thrane: marianne.g.thrane@gmail.com

 

Stor tak til Lærke Thorst Balslev, der her designet vores logo. Se mere her

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *