Sharing Brandbjerg: Et bæredygtigt hverdagseksperiment for 100 mennesker

I foråret 2014 besluttede Brandbjerg Højskole sig for at blive et fyrtårn for bæredygtighed i lokalområdet. Projektet er blevet døbt ”Sharing Brandbjerg”, som betyder, at højskolen deler sin ambition og sin udfordring, så vi kan lære af den i fællesskab. Den deler desuden alt det, Brandbjerg Højskole er: et minisamfund på 100 mennesker, et sted for fælles læring og en kulturinstitution, som er med til at danne nye normer i vores samfund.

Hvordan kommer man fra slidt skole med stort forbrug og uhensigtsmæssige vaner til bæredygtigt minisamfund? Og hvordan bærer man sig ad, når det som så mange andre steder er småt med penge til energirigtige og bæredygtige investeringer?

Udfordringen er universel og gælder os alle. Alle husholdninger, virksomheder, byer og samfund står overfor at finde ud af, hvordan man kommer igennem en bæredygtig omstilling ved at ændre vaner, teknologi og forbrug.

En invitation til et fælles hverdagseksperiment

Brandbjerg Højskole har sat sig for at hjælpe mennesker med at tage føring i en bæredygtig omstilling – og starter med sig selv. ”Sharing Brandbjerg” er med andre ord en invitation til et fælles hverdagseksperiment i stor skala.

I løbet af foråret er ”Sharing Brandbjerg” blevet forankret hos medarbejdere, elever og mennesker, der står skolen nær. Bæredygtige initiativer bobler nu frem i hverdagen. Transformer, et netværk af små grønne vækstvirksomheder i Region Syddanmark, er ligeledes koblet på og har været med til at skabe et katalog af konkrete tiltag, der kan sættes i værk.

En husholdningsmodel for bæredygtige investeringer

Penge skal der til. Så for at komme i gang stiller vi derfor spørgsmålet: Hvordan kan vi bruge vores fælles husholdning som drivkraft til bæredygtig omstilling?

Målet er at skabe en husholdningsmodel, hvor pengene til de bæredygtige investeringer kommer fra en akkumulerende proces i hverdagen. Det vil sige trin for trin gennem gode bæredygtige vaner og mindre investeringer, som giver besparelser og indtægter, der kan bygge ovenpå hinanden.

Inspiration fra Californien

Vi starter processen med et inspirationsmøde, hvor Robert Fortunato fra Californien fortæller om sine erfaringer med projektet “Green Idea House”. Han gjorde den bæredygtige ombygning af sit hjem Hermosa Beach til en fælles mission for familie, naboer og eksperter fra nær og fjern. Casper Borch Madsen og Marianne Buus fra Brandbjerg Højskole vil fortælle om Sharing Brandbjerg og sammen høster vi inspiration til, bæredygtig omstilling.

Inspirationsmødet finder sted den 16. september kl. 18-19.30 hos Sager der Samler.

Se invitation til inspirationsmøde

Læs mere om Green Idea House

I løbet af efteråret vil vi invitere til et inspirations og udviklingsmøde, hvor nøglepersoner fra Brandbjerg Højskole samles med eksperter og interesserede for i fællesskab at lave et udkast til principperne i en husholdningsmodel for en bæredygtig omstilling på højskolen.

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *