En hverdagsaktivists bekendelser

Jeg har en drøm. Jeg drømmer om at være med til at skabe de forandringer, jeg gerne vil se. Og det vil jeg gøre ved at bruge min frihed til at handle i min egen hverdag.

Vi er så heldige, at vi lever i et samfund, hvor rigtig mange ting fungerer rigtig godt. Jeg har langt hen ad vejen frihed til at leve mit liv, som jeg vil. Sige min mening, samles med dem jeg vil, stemme på hvem jeg vil og gifte mig med den jeg elsker. I min hverdag er der mange ting, jeg let kommer til at tage for givet – og det er farligt.

Frihed til at handle

Vi kommer let til at stille os tilfreds med tingenes tilstand. Og vi kommer let til at forvente, at der nok er nogen, som tager sig af de problemer og udfordringer, der opstår, når vi er mange mennesker, der lever sammen i en by. Men vi må for alt i verden undgå at komme derhen, hvor ingen tager ansvar, og alle peger fingre af hinanden.

I Sager der Samler tror vi på, at de udfordringer, der er i vores by, er muligheder i forklædning. Muligheder for, at vi kan finde ud af, hvordan vi løser fælles udfordringer i fællesskab.

Nogle ting er for vigtige til, at jeg bare vil se passivt til, mens jeg venter på at politikerne, kommunen eller nogen helt tredje tager affærer. Jeg vil bruge min frihed til at handle i min egen hverdag, og ikke bare overlade det til politikerne og embedsmændene at gøre noget. Hvad nu hvis vi starter med at gøre op med tanken om at politikerne, kommunen eller nogle helt tredje må tage sig af alting, og i stedet er nysgerrige efter, hvor vi selv kan tage fat.

En by med plads til alle

Helt konkret er jeg blevet opmærksom på en udfordring, som jeg ikke havde skænket en tanke for bare et år siden. Hvor er hjemløse sammen med deres børn? Og hvordan bevarer de tillidsfulde relationer til deres børn? Jens, der har levet på gaden i mange år, har startet et initiativ, der handler om at skabe et mødested, hvor fædre og mødre, der er hjemløse, kan være sammen med deres børn.

Jeg bakker op om Jens, fordi det er vigtigt for mig at være med til at skabe et samfund, hvor der er plads til alle og brug for alle. Et samfund, hvor vi dyrker og styrker mangfoldigheden, og hvor forskellige talenter, håb og drømme kan udfolde sig.

Vi kalder initiativet Vores Rum. Og vi står heldigvis ikke alene – en bred gruppe af mennesker støtter op om initiativet. Vi håber på at kunne lave en fed legeplads sammen med forældre fra gaden – hvor de kan være sammen med deres børn.

Måske skal vi også have et mere permanent mødested på et tidspunkt. Men vi starter i det små – der hvor vi selv kan gå i gang – og kan invitere flere til at være med. Der hvor vi selv kan handle, det er der, vi har mest indflydelse på vores eget liv og på, hvordan samfundet udvikler sig.

Initiativer nedefra

Men hvorfor overhovedet bruge tid og kræfter på at skabe et mødested, hvor hjemløse kan være sammen med deres børn, når det ikke er et problem, jeg personligt har inde på livet? For mig føles det godt at være med til at gøre en forskel. Det føles godt at have taget stilling til, hvordan jeg ønsker vores by skal udvikle sig – og gøre noget for at få det til at ske. Jeg er med i initiativet, fordi det er vigtigt for mig at bakke op om en god ven og hans drøm. Og det er vigtigt for mig, at den her idé bliver til virkelighed.

Djævlens advokat vil måske spørge: tror du virkelig, du kan gøre en forskel? Ja, det tror jeg faktisk, jeg kan. Og det er før set, at store forandringer er startet med en lille gruppe mennesker med noget på hjertet. Og Sager der Samler er sat i verden for, at vi kan bakke hinanden op i at gøre det til virkelighed.

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *