Initiativet til nye løsninger kan komme fra dig og mig
I 2014 var Sager der Samler med i et forskningsprojekt på tværs af 11 EU lande. Projektet skaber viden om samskabelse og borgerinddragelse i offentlige innovationsprocesser. Nu er rapporterne offentliggjort.
Jacob Torfing fra RUC er forskningsleder for det danske bidrag. Vi spurgte ham om, hvad der kom ud af projektet:
“Det vi interesserer os for er den omstilling, der sker i kommunerne i disse år. Den gamle opfattelse er kommunen som en autoritet. I firserne blev kommunen til en serviceleverandør. Men det er dyrt og ikke særligt smart at reducere borgerne til kunder. Derfor er der nu gang i et stort samskabelsesprojekt. De forskellige parter skal samles om at løse problemer. Så det vi studerer, er denne omstilling til samskabelse.
De iøjnefaldende findings er, at den offentlige sektor er god til at involvere borgerne som ressourcer som en del af implementeringen af nye løsninger. Den er også rimeligt god til at involvere borgerne i at designe nye løsninger. Men det at lade borgerne initiere nye løsninger er vanskeligt for kommunerne. Her er der ikke tale om borgerinvolvering, men snarere om kommuneinvolvering.”
På vores spørgsmål om, hvad der er Sager der Samlers særlige bidrag, svarer Jacob Torfing:
“Sager der Samler er et eksempel på, at man med udgangspunkt i civilsamfundet kan skabe en platform for saminitiering. Der er andre eksempler. Men Sager der Samler er en vedvarende systematisk platform for, at det kan ske. På den baggrund kan man spørge, om idéen burde spredes ud til hele Danmark? Borgerne kan initiere samskabelse nedenfra og op.”
Læs Jacob Torfings artikel om de danske cases i projektet:
Co-initiation of Collaborative Innovation in Danish Cities
Læs de to forskningsrapporter, hvor Sager der Samler indgår som case:
Innovation environments and innovation capacity in the public sector
Kommentarer ( 0 )