Vaskeriet – en øvebane for mennesker med udviklingshæmning

Pia og Katrine

Et socialøkonomisk vaskeri

I dag arbejder Pia og Katrine på bosteder for voksne med udviklingshæmning, samtidig arbejder ihærdigt for at starte Vaskeriet. Det skal være et sted, hvor mennesker med udviklingshæmning kan blive del af en arbejdsplads og udfordre sig selv og hinanden. Det skal være en øvebane for de mennesker med udviklingshæmning, som ENDNU ikke er klar til at få et arbejde i en almindelig virksomhed.

Pia har drømt om, at starte et vaskeri i syv til otte år, og hun er klar over, at det er et eksperiment at starte Vaskeriet. Hun fortæller:  “Vi ved faktisk ikke hvilke ressourcer de har i forhold til arbejdsmarkedet. Men initiativet “Sammen om DHL Stafetten” har lært os, at vi ikke skal møde folk med forforståelser af, hvad de kan og ikke kan. Inden stafetten var der flere der sagde, at deltagerne ikke ville kunne gennemføre. Men de gjorde det – ved stafetten beviste de, at de både ville og kunne! For os er det vigtigt at tage udgangspunkt i den enkeltes eget ønske om at være en aktiv medspiller”

Og Katrine fortsætter: ”Efter stafetten har vi fået mod på noget mere sammen med de her mennesker – de kan også bidrage til samfundet. Det skal være et Vaskeri fordi der altid vil være vasketøj. Der er mange forskellige enkelte opgaver, og man kommer i kontakt med helt almindelige mennesker. Det skal være et sted, hvor vi vasker tøj for virksomheder og private, og så skal det være et møntvaskeri, hvor alle kan komme for at vaske tøj. Det er vigtigt vi ikke laver et sted, hvor der ikke kommer andre end os selv. Det skal være et sted, hvor folk kommer forbi. Et sted hvor der er kaffe på kanden og tid til en snak. ”

Pia og Katrine er overbeviste om, at alle har noget at bidrage med, og Pia uddyber: ”Det kan godt ske, at en af de udviklingshæmmede ikke kan lave kaffe alene. Men så er der måske én der kan hælde vand i, og én anden kan hælde bønner på. Og så har man kaffe. Med den ånd kan vi få folks ressourcer i spil. ”

Det der kommer nedefra

Er der en ting, der betyder noget for Pia, så er det at lytte til det folk selv siger og lade tingene komme nedefra. Hun uddyber: ”Vi skal spørge dem, der skal arbejde på Vaskeriet – de mennesker der har udviklingshæmning – hvilken arbejdsplads de drømmer om. Vi ved jo ikke, hvad der betyder noget for dem, og tænk nu, hvis de siger noget helt vildt klogt. Flere af dem har aldrig haft en arbejdsplads, men så kan vi spørge dem om, hvad et godt fællesskab er for dem”.

Lotte Larsen er en af dem, der drømmer om at komme til at arbejde på vaskeriet. ”Det skal blive til noget,” siger hun, og hendes søster supplerer: ”Lotte vil rigtig gerne have et arbejde, hvor hun møder op og har kolleger og nogle arbejdsopgaver, som hun kan overskue, og hvor hun kan byde ind med det, hun kan byde ind med, i det tempo hun kan byde ind. Hun vil også gerne have kontakt med alle de ”almindelige” mennesker der kommer i Vaskeriet.”

Medvind til Vaskeriet

Der er allerede mange, som bakker op om Vaskeriet. Fem kaospilotstuderende har startet en crowdfunding kampagne, der blev skudt i gang med et event, hvor der blev hængt vasketøj op i Badstuegade, for at gøre opmærksom på Vaskeriet. Kampagnen er kommet godt fra start, og flere af dem der støtter vaskeriet er selv udviklingshæmmede. Og Pia pointerer: ”Vi er rørte over, at der er så mange mennesker med udviklingshæmning, som støtter os. Al tvivl er væk når de støtter os, så er det rigtig. Vi har ikke sat barren for højt – de vil virkelig gerne være del af Vaskeriet og arbejde sammen med os ”

”I januar har vi møde med en virksomhed, som måske vil støtte os med vaskemaskiner, og et firma, der vil hjælpe os med regnskab. Og der er en dame, som vil betale for at der kan blive lavet en lille film om os. Den opbakning betyder helt vildt meget for os. Vi er sikre på, at Vaskeriet er en god ide, for fællesskabet, for den enkelte og for byen. Det bliver det hyggeligste Vaskeri i Aarhus, og vi glæder os helt vild til det åbner. ”

Hvis du vil vide mere, er du meget velkommen til at kontakte Pia og Katrine
Pia: piastabellhjort@live.dk
Katrine: kat_knudsen@hotmail.com

 

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *