Skraldecaféen – her er alle velkomne

SkraldecaféenSkraldecaféen handler om fællesskab.

I de senere år er opmærksomheden på madspild i Danmark øget, og forskellige initiativer til at komme det til livs er sat i værk. Et initiativ, der ikke nødvendigvis ser det som et onde, men forsøger at udnytte den ressource, som for meget mad er, er Skraldecaféen. 

Denne idé udsprang af et ønske om, at supermarkedernes overskud af fødevarer ikke skulle gå til spilde, men i stedet blive udnyttet, så det kommer flest muligt til gode. Ønsket blev til det koncept, som fik navnet Skraldecaféen.

Ruth, som har været gæst hos Skraldecaféen ved begge arrangementer i Mølleparken, siger om oplevelsen, at den var ”meget positiv med fantastisk mad. Alle, jeg talte med, nød både maden og hinandens selskab. Skraldecaféen mere end levede op til, hvad den lovede. Jeg vil helt sikkert komme igen og anbefale andre at komme.”

Annbritt, som er en af initiativtagerne til sagen, fortæller, at Ruths oplevelse er en del af et generelt udtryk for den store begejstring, som Skraldecaféen er blevet mødt med.

Annbritt fortæller, at ”visionen fra starten af var et depot, hvor alle mennesker skulle kunne komme og gratis hente overskudsmad for så sammen at være med til at tilberede et måltid.” Da hun tog kontakt til Sager der Samler, opstod idéen om et mobilt køkken, hvor mennesker udover fælles madlavning samtidig kunne lære nye mennesker at kende. Håbet er, at der i mødet mellem mennesker opstår nye idéer til at kunne være med til at hjælpe hinanden. Det betyder også, at Skraldecaféen ikke kun er tænkt som et sted for mennesker, som ikke har råd til mad, men er et sted, hvor alle kan komme og være en del af et fællesskab.

Skraldecaféen vil ændre folks fokus

Foruden det primære fokus på fællesskab har Skraldecaféen også påtaget sig en opgave om at oplyse om fødevarers holdbarhed, da de datoer, som er angivet på varedeklarationen, ofte kun er vejledende og angivet for at sikre et øget salg af varen. Ved at lave retter af fødevarer, der er kasseret af supermarkederne, håber de deltagende i Skraldecaféen på at være med til at ændre folks holdning til, at ikke al kasseret mad er affald, men er en ressource, som mennesker kan få glæde af.

Selvom Skraldecaféen indtil videre har været en stor succes med god opbakning, er visionen fortsat at etablere et depot, der skal være til for dem, der har behov for det, hvor de kan gå hen og få en hjælpende hånd i deres hverdag, når pengene ikke er så store, eller når lysten til nyt selskab eller udveksling af nye idéer opstår. Annbritt siger, at ”hun gerne så Skraldecaféen som et public kitchen, der aldrig skulle være aflåst, for maden tilhører ikke nogen. Skraldecaféen udgør blot en god ramme til at samle mennesker.

Har du lyst til at være med i et fællesskab, til at møde nye mennesker og være med til at lave et sundt og velsmagende måltid mad, er du meget velkommen til at komme forbi. For Skraldecaféen er til for alle.

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *