Mød Afonso – præst og initiativtager til Multietnisk Kulturcenter

Afonso 1024x400

Afonso Justino Waco er en af initiativtagerne til Multietnisk Kulturcenter. Han er 53 år gammel og fra Angola. Nu bor han i Hampen, er gift med Lorna Davis-Waco, og har 6 børn. Afonso er præst, og har haft embede på Amager og i Aarhus. Han kom til Danmark for 14 år siden fra en flygtningelejr i Congo.

”Vi drømmer om at få et rigtigt fysisk mødested med sociale aktiviteter og et multietnisk akademi. Et sted der samler mennesker på tværs af etnicitet og kultur. Sager der Samler har hjulpet os med at give projektet retning, og sammen har vi udviklet ideen til ’Lær at lave min mad’. Vi vil gerne have flere forskellige aktiviteter der kører samtidig, men vi er nødt til at starte et sted. Det skal være aktiviteter man kan samles om på tværs af etnicitet og kultur som mad, musik og foredrag.”

Afonso kom til Danmark i vinteren 1999. Alt var nyt, og det var meget svært i starten. Afonso oplever Danmark som et godt, udviklet land, men gør samtidig opmærksom på vi kan blive bedre til at værdsætte hinandens forskellige ressourcer. ”Langt de fleste danskere er venlige, men desværre ikke alle. Jeg har aldrig selv oplevet diskrimination, det har mine børn heller ikke. Men danskerne er ikke altid trygge ved det, der er anderledes, og derfor kan det være svært for nydanskerne at komme til at bidrage med det de kan. Vi skal blive bedre til at respektere hinanden, lære af hinanden og værdsætte hinandens forskellighed.”

Tanken bag Multietnisk Kulturcenter

Inden Afonso kom til Danmark var han i en flygtningelejr i Congo i 17 år.”Vi ville oprette en skole i lejren selvom der hverken var penge eller andre ressourcer. Tanken bag skolen var, at dem der har lidt mere uddannelse hjælper dem der har mindre uddannelse.” Det er den tankegang Afonso vil overføre til Det Multietniske Kulturcenter. ”I Danmark har nydanskere mange problemer. Det er de samme problemer der går igen, men man takler dem på forskellig måde. Jeg har altid gerne ville hjælpe dem der har brug for hjælp, så godt jeg kan.  Idéen med det Multietniske Kulturcenter er at dem der har tilpasset sig lidt bedre hjælper dem der har det svært. Multietnisk Kulturcenter skal være et sted hvor man står sammen og hjælper hinanden. Alle dem der kan noget, skal stå sammen og hjælpe dem der har det endnu mere svært.”

”Multietnisk Kulturcenter har to dimensioner. Den sociale bygger på socialt samvær, man mødes over en kop kaffe og får en snak. Der er mad, lektiecafe og et sekretariat. Der skal være rådgivning i forhold til det at gå til lægen og henvende sig til kommunen – vi vil hjælpe dem der har problemer med sproget. Den akademiske dimension skaber læring gennem foredrag og, kurser.” Det er essentielt for Afonso det skal være multietnisk. ”Der er allerede forskellige foreninger der tilbyder rådgivning og vejledning til forskellige etniske grupper. Vores idé er det skal være multietnisk, vi vil samle mennesker på tværs af etniske grupper.”

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *