Inden vi i morgen for alvor kaster os over 2020, er det tid til at se tilbage på året, der er gået.

2019 har været et godt år!

Det startede med det allerfineste besøg af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary.

Grundlovsdag fejrede vi demokratiet og slog dørene op til nye og større lokaler på den gamle N.J. Fjordsgade Skole. Vi er begejstrede for den nye bygning og mærkede straks, at flere kvadratmeter, flere rum og ikke mindst samspillet med vores nye naboer på Frederiksbjerg styrker os som platform for den lokale handlekraft.

Hverdagsaktivismen blomstrer i Aarhus, og i løbet af året er der kommet mange flere sager til – bl.a. Reparations.Konsortiet, der udfordrer “køb-og-smid-væk-kulturen” med ugentlige reparationscaféer; Citizens Climate Lobby Denmark, der arbejder for effektiv og retfærdig udfasning af fossile brændstoffer, Najima, der holder foredrag for at støtte børn og unge med en dobbeltkulturel baggrund og Morgenpolitik, som er et uformelt dialogmøde mellem borger og politikere før hvert byrådsmøde. 2019 blev også året, hvor Tours on Wheels for alvor fik gang i hjulene og satte tilgængelighed for kørestole på dagsordenen. Mangfoldigheden i initiativerne og samspillet mellem dem er med til at give flere en stærkere stemme og gøre engagementet til en drivkraft i udviklingen af byen. Det markerede vi med bogen “Mennesker der bare går i gang”, som portrætterer 130 hverdagsaktivister.

Flere af sagerne har markeret sig ved at sætte en dagsorden nationalt. Social Sundhed er i 2019 blevet endnu mere landsdækkende og har nu lokalafdelinger i Aarhus, København, MidtVest, Fredericia og senest også i Aalborg. Foreningen fik desuden FFSV-prisen af Foreningen for Folkesundhedsvidenskab for “organisationens imponerende arbejde med at skabe større social lighed i sundhed”. Også Vaskeriet – en øvebane for udviklingshæmmede blev præmieret. Selveste Carpark North kom forbi med Muskelsvindfonden – Plads til forskelle prisen og gav en hånd med vasketøjet. Vaskeriet indviede desuden sin helt egen vaskebutik og er sammen med Brabrand Boligforening og Underværker i færd med at skabe en ny bypark.

Vi har i 2019 samarbejdet med en lang række skoler og uddannelsesinstitutioner. For andet år i træk var vi partner i VIA University College internationale sommerskole “United Nations’ 17 Sustainable Development Goals and Co-Creation” med deltagere fra både Europa, Nordamerika og Asien. Vi har desuden lavet handletanke på daghøjskoler i Aarhus og København, blandt andet Potemkin – Den Jyske Filmskole og Daghøjskolen For Indvandrerkvinder på Nørrebro.

Året har ført til et nyt partnerskab med Hedensted Kommune. I samarbejde med Barrit Skole eksperimenterer vi med, hvordan en lokal institution kan engagere et helt lokalsamfund i at bygge platforme for handlekraft.

Vi har også fået mulighed for at bidrage med vores erfaringer internationalt som medlem af det nyetablerede OECD Innovative Citizen Participation Network, der består af 70 eksperter fra hele verden med erfaring i at udvikle demokratiet med mere involvering af borgerne.

I 2020 glæder vi os til at tage det gamle skolekøkken i brug, hvilket sikkert giver anledning til mere fællesskab omkring et godt måltid. Vi glæder os også til at indvi Reparations.Konsortiets nye lokaler, til at arbejde med verdensmål på folkeskoler i samarbejde med Lommefilm, til at starte en hverdagsaktivistisk ungsdomsklub, til klimafestival med Klima-X, til at påbegynde Skraldecaféens byggeri på Sydhavnen, til at etablere Arternes Ambassader i flere byer, til at være vært for et nyt netværk af fællesråd og borgerforeninger … og meget, meget mere.

Men først: Tak for i år allesammen! Tak for engagement og opbakning.

Her ved årsskiftet er verden bogstaveligt talt i brand, og vi står overfor en lang række udfordringer og kriser omkring klima, ulighed, velfærd, trivsel og migration. 2020’erne må derfor blive forandringernes årti. Det er naturligvis helt afgørende, hvordan politikere og ledere, der har fat i samfundets store tandhjul vælger at tage ansvar. Vores egne handlinger kan virke ubetydelige i det store billede. Men for at komme i mål med den nødvendige omstilling, er det helt afgørende at vi alle er med og samarbejder.

Lad os derfor bare gå i gang og i fællesskab gøre 2020 til et endnu mere handlekraftigt år!

Share:

Kommentarer ( 0 )

    Skriv en kommentar

    Din email-adresse vil ikke blive offentliggort. Obligatoriske felter er markeret med *