Møde i OECD Innovative Citizen Participation Network
Paul Natorp var i denne uge i Manchester for at repræsentere Sager der Samler i ‘OECD Innovative Citizen Participation Network’, som består af 70 praktikere, forskere og embedsfolk fra det meste af verden. Alle har det til fælles, at de er pionerer i arbejdet med inkluderende og involverende demokrati.
Som et resultat af arbejdet offentliggør OECD i forbindelse med Folkemødet på Bornholm en omfattende rapport med viden og anbefalinger om borgersamlinger, der i disse år finder sted i flere og flere lande. Ofte som et modsvar på stigende polarisering, populisme og pessimisme på demokratiets vegne.
Borgersamlinger går ud på, at en gruppe af tilfældigt udvalgte borgere i en faciliteret proces tilegner sig viden og gennem drøftelser når frem til fælles anbefalinger til en demokratisk beslutning.
I netværket blev der delt førstehåndserfaringer fra mange forskellige steder, bl.a. Irland der lavede en borgersamling omkring ændringer i abortlovgivningen, fra Madrid som har lavet et meget ambitiøst projekt med borgerbudgetter på 100 mill. Euro, fra Belgien der har lavet den første permanente borgersamling, og fra masser af byer og regioner i bl.a. Polen, Storbritannien og Canada, der bruger borgersamlinger til at træffe vanskelige beslutninger om fx. klima, sundhedsvæsen eller transport. Nogle af pionérerne i Danmark omkring gennemførelsen af den slags processer er Teknologirådet og We Do Democracy.
Vi er virkelig glade for at være med i dette netværk, fordi vi kan lære af så mange andre, og fordi vi får mulighed for at bringe vores erfaringer i spil i en international sammenhæng. Det, som Sager der Samler især kan bidrage med, er konkrete erfaringer med at skabe en kultur for deltagelse.
Hvis du vil læse mere om netværket og OECD’s arbejde med demokrati-innovation, så læs dette indlæg på den nye online-publikation Participo: Renewing democracy in an age of complexity and disillusionment
Kommentarer ( 0 )