Kender du det? – Idéer til en hjælpende hånd når livet slår knuder
Hver dag er der mange mennesker, som pludselig bliver ramt af livet på en anden måde end forventet. Det kan være sygdom eller skader, der vender tilværelsen på hovedet. Og hver dag er der mennesker, der giver en hjælpende hånd til et medmenneske, de ikke på forhånd er er tæt på.
Måske er det en tidligere kræftpatient, der deler sine erfaringer med en, der er midt i et sygdomsforløb. Måske er det et menneske, der er kommet sig efter en ulykke, som hjælper en, der er langtidssygemeldt og prøver at finde vej i et udredningsforløb og en ny hverdag.
Kender du det?
På værkstedsdagen den 6. februar arbejdede 10 mennesker med at udvikle idéer til hvordan de møder, der ofte sker tilfældigt kan sættes i system.
Udgangspunktet for arbejdet var spørgsmålet “Kender du det?” – for sådan kan det lyde når en personlig beretning om en vanskelig livssituation får et menneske – der har været igennem det samme – til at genkende sig selv og forstå muligheden for at give en hjælpende hånd. “Kender du det?” rummer gensidighed og tillid i en fælles erfaring.
Vi har derfor også valgt at omdøbe sagen fra “Patientvenner” til “Kender du det?”.
Idéer der sætter tilfældigheder i system
Der blev udviklet idéer til steder, der kan sætte de tilfældige møder i system, og idéer til handlinger, der skaber værdi i den hjælpende relation.
Det, der især trådte frem ved idéerne, var:
- Det er oplagt at benytte app’s og websider til at lave matchmaking mellem dem, der har brug for en hjælpende hånd og dem, der kan give den.
- Det er oplagt at benytte hospitalet og venteværelset som steder, hvor de tilfældige møder kan sættes i system. Det kræver særlig indretning af de fysiske rum og særlige roller som matchmakere til dem, der er på arbejde.
- Fælles aktiviteter er anledninger til at mødes og giver mulighed for at man kan lære hinanden at kende på en tryg måde.
- Der er brug for gode rammer og en klar etik for den hjælpende relation.
- En vigtig erkendelse: Den der er ramt bliver senere til den, der kan give en hjælpende hånd. Forskellen er, at man står på hver sin side af en vanskelig livssituation – henholdsvis midt i den og erfaringen rigere “på den anden side”.
Se idéerne ved at klikke på billederne:
Deltagere på værkstedsdagen var:
Ane Stürup, Projektleder, Trifork
Annegrete Feldborg Christensen
Ingunn Søndergaard Jacobsen, Daglig leder, Horsens Sund By
Irene Callesøe, Sager der Samler
Jessie Astrup Nielsen, Design coach, SANDesign
Karen Ingerslev, Ph.D. stipendiat CBS/MidtLab, Sager der Samler
Kristin Birkeland, Sager der Samler
Ole Mølgaard, Traumecenterleder, Aarhus Universitetshospital
Paul Natorp, Sager der Samler
Næste værkstedsdag er den 21. februar kl. 16.00 til 18.00. Skriv til Ingunn Søndergaard Jacobsen (ssisj@horsens.dk) eller Paul Natorp (paul@sagerdersamler.dk), hvis du ønsker at deltage eller blot vil vide mere.
Kommentarer ( 0 )