Cirkus Mærkbar – bæredygtighed gjort sjovt og mærkbart
Cirkus Mærkbar vil gøre bæredygtighed mærkbart og konkret, sjovt og involverende for børn og unge (og voksne). Vi udvikler et pilotprojekt, der er et eksperimentarium for hvordan bæredygtighed kan blive mindre abstrakt for den enkelte og give svar på, hvordan vi som individer også kan gøre en konkret bæredygtig forskel i vores hverdag.
Det kan være svært at tage bæredygtige valg
Mange af os lever ikke så bæredygtigt som vi kunne, og som vi faktisk gerne ville. En central udfordring er, at det kan være svært at finde bæredygtige alternativer til de valg, vi gør i en rutinepræget hverdag.
Mange oplever en uigennemskuelig og til tider upålidelig mærkning I forhold til økologi, bæredygtighed og lignende. Det kan være svært at gennemskue, hvordan man tager de mest bæredygtige valg, når den økologiske appelsin er transporteret helt fra Chile, man forsøger at spare på vandet i den daglige opvask, samtidig med at hvert toiletskyl sender 10 liter rent drikkevand gennem afløbet.
Vi spørger derfor: “Hvad kan vi som borgere gøre, som reelt gør en bæredygtig forskel?
Idéen til Cirkus Mærkbar opstod på en værkstedsrække med titlen “Fra tøven til grøn handling”. Og Cirkus Mærkbar opstod af et stort ønske om at gøre bæredygtighed konkret, mærkbart og let tilgængeligt for børn, unge og deres familier.
Vi oplevede, at folk gerne ville konfronteres med bæredygtige valg i deres hverdag. Cirkus Mærkbar er en fantastisk overskrift, som rummer en masse potentiale, drømme og idéer, der skal bearbejdes, konkretiseres og realiseres ved den kommende Aarhus Sustainability Festival den 12. til 14.april.
Bæredygtighed skal kunne mærkes og opleves
Vi har i første omgang valgt at fokusere på børn og unge som målgruppe. Begge grupper er fantastiske at arbejde med og særligt deres nysgerrighed og interesse for verden omkring dem, vil vi tage afsæt i. Med børnene som ambassadører, udstyret med viden om bæredygtighed, kan de tage det med sig hjem og ud i verden og dele det med familie og venner, på skoler og i daginstitutioner.
Vi ønsker at give både børn og unge en udvidet forståelse for det samfund og den verden de indgår i. Give dem en ramme til at sætte deres valg om eksempelvis at spise økologisk eller slukke for vand og lys, ind i en bredere kontekst end den de fleste møder.
Vi indgår alle i et kredsløb af forbrugere og ressourcer, en bevidsthed vi alle skal bære med os, og vi tror på, at det kan gøres sjovt og mærkbart at lære om bæredygtighed, og ikke som så ofte belærende og formanende. Vi håber en bevægelse for øget bevidsthed om bæredygtige valg i hverdagen vil tage form og at Cirkus Mærkbar kan være med til at hjælpe det på vej.
Vi drømmer om, at det på sigt bliver nemt og selvfølgeligt for alle at tage bæredygtige valg!
Målet er nu Aarhus Sustainability Festival den 12. til 14. april, hvor vores prototype af Cirkus Mærkbar skal stå sin prøve. Vi har fået foræret en anledning og en lokalitet, som er helt perfekt. Samtidig rammer projektet en stærk motivation hos mange borgere, der griber projektet og tager del i at bringe det til live. Der har været afholdt flere værkstedsdage, hvor vi har idéudviklet på Cirkus Mærkbar i fællesskab med engagerede borgere og unge i Aarhus.
Aktuelt
Se billeder fra Cirkus Mærkbar på Aarhus Sustainability Festival den 12. til 14. april på Godsbanen
Følg på Facebook:
www.facebook.com/CirkusMaerkbar
Dokumentation:
Vær med
Cirkusdirektøren
Der kan agere direktøren for det hele på festivalen, vise overblik og tage godt imod festival gæsterne.
Linedanseren
Der kan skabe balance og være blikfang og give en børnene en hånd ud i diverse cirkusaktiviteter.
Elefanten
Der kan være med til at løfte og gå til hånde, meget gerne sammen med andre gode folk i dagene op til festivalen.
Klovnen
Der minder om det skøre og det skæve og sammen med linedanseren giver børnene en klapsalve og en trutmund med på vejen.
Løven
Der er springfyldt med energi, brøler liv i tropperne og binder Cirkus Mærkbar sammen med de yderligere aktiviteter på området ved Godsbanen.
Kanonkongen
Der er modig og går forrest og som fundraiser søger midler til at skyde Cirkus Mærkbar ud over rampen.
Vi har planlagt endnu to værkstedsdage, hvor du er meget velkommen til at være med. Her skal cirkusfolket tage de endelig beslutninger om, hvad Cirkus Mærkbar indeholder på Sustainability Festivalen. Vi har brug for alle de kræfter, vi kan få, både til videre idéudvikling, planlægning af aktiviteterne op til festivalen, til at stille op og skabe stemning i dagene op til festivalen og til at være med på selve festivaldagene.
Skriv til os hvis du er nysgerrig på at høre mere eller har lyst til at være med.
Vi samler mennesker og handler i fællesskab
Du kan være med på mange måder. Arbejdet med en sag foregår typisk på værkstedsdage, der strækker sig over 2-3 timer om eftermiddagen. Hyppigheden afhænger af dem, der er med. Vi er alle mennesker med travle liv og mange forpligtelser. Vi forventer derfor ikke, at du altid møder op – men derimod, at du har lyst til at bidrage og at du byder ind med tid, viden og netværk, når du har mulighed for det.
Det får du ud af dit engagement
Du får muligheden for at lære af tværfagligt samarbejde, og muligheden for at skabe noget der gør en forskel for mange mennesker. Derudover styrker du dit netværk, med relationer til andre engagerede og kreative kræfter i Aarhus.
Hvem
Camilla Møberg Jørgensen
Aktiv medborgerskaber
camilla@sagerdersamler.dk
Pernille Bøttcher
Aktiv medborgerskaber
pernilleboettcher@gmail.com
Cirkusfolket
Anne Mette Kruse, amkruse@mac.com
Annette Harlis Thorgård, aht@aarhus.dk
Christina Hostrup, hostrup@aarhus.dk
Eva Borchorst Mejnertz, eva_mejnertz@yahoo.com
Federica Spina, federica.spina3@gmail.com
Helene Bruhn Schvartzman, hsc@aarhus.dk
Hester Callaghan, hestercallaghan@gmail.com
Jakob Nowack jakobdenyeunge@gmail.com
Joachim Daus Petersen, jdp@hr3d.dk
Kristin Birkeland, kristin@sagerdersamler.dk
Maja Engbjerg Sønderskov, maja@smukfest.dk
Marlene Madsen, marlenemadsen@dramagi.dk
Mette kousholt, kousholtmette@aasn.dk
Michael Haunstrup , michauel@gmail.com
Pernille Bøttcher, pernilleboettcher@gmail.com
Rasmus Mejdahl Brande, rmb54321@gmail.com
Sander Jensen, sander@smallgiant.dk
Sara Groth, saranorge@gmail.com
Tore, toreabe@gmail.com
Hvordan arbejder vi
Vores arbejdsform drejer sig om at gøre en samfundsudfordring konkret, opfinde noget, der gør en forskel – og sætte det i værk. Vi skaber et fællesskab af engagerede mennesker med forskellige baggrunde omkring projektet og handler udfra de muligheder der findes i kraft af vilje, viden og netværk hos dem, der er til stede.
Kontakt
Hvis du vil bidrage, så kontakt: Camilla Møberg Jørgensen, camilla@sagerdersamler.dk, 2855 0006