Syriske Filmdage

Vi bruger filmkunsten til at give et indblik i syrisk kultur og samfund og lade krigen træde i baggrunden.

Vi kender meget lidt til Syrien

Siden 2013 har omkring 20.000 syrere søgt asyl i Danmark. Det er et folk, som de fleste af os er i berøring med, men hvis kultur og samfund, vi kender meget lidt til. Det vil syriske Mazen Haj Kassem gøre noget ved. Han kom på ideen med Syriske Filmdage efter gang på gang at blive konfronteret med, hvor lidt danskerne ved om Syrien: ”Jeg snakkede med en dansk fyr, der spurgte mig, om vi har Coca Cola i Syrien. Dette chokerede mig, og jeg blev overrasket over, hvor lidt danskerne ved om Syrien. De fleste tror, at landet er tilbagestående, og at vi bor i jordhuler. Jeg forstår godt, hvorfor folk tænker sådan, for de har ingen idé om min kultur.”

Livet i det moderne Syrien får hovedrollen – med krigen som kulisse

Mazen har ved hjælp af sin egen erfaring som skuespiller og filminstruktør, og sit netværk fra branchen, skabt filmfestivalen Syriske Filmdage i fem danske byer. Formålet at give publikum et indblik i Syriens righoldige kulturliv og historiefortælling ved at give en stemme til det moderne syriske folk, og lade krigen træde i baggrunden. Syriske Filmdage handler ikke om krigen, men om det syriske folk, kulturen og historien.

Filmene handler om folket, det folk, der er kommet til Danmark. Hvordan deres liv og deres virkelighed var i Syrien, før de kom til Danmark. Før krigen gjorde man ting og levede på måder, der ikke var så forskellige fra os i Danmark – som at tage på stranden og drikke øl i solen – men efter krigens  realitet, hører vi kun sjældent om dette, fordi landet oftest nævnes i forbindelse med netop krigen, flygtninge og andre fortrædeligheder. Derfor giver filmfestivalen hovedrollen til det syriske folk, deres historier, oplevelser og følelser, og lader krigen stå i baggrunden.

Se dette indslag fra BBC News Arabic:

Hvem er med?

  • Mazen Haj Kassem
  • Anders Winther
  • Rana Moued (PR)
  • Paul Natorp


Det sker

Syriske Filmdage havde præmiere i Øst for Paradis i Aarhus i august 2018. Den 3. til 26. maj 2019 er der Syriske Filmdage i Aarhus, København, Odense, Svendborg, Vejle, Kolding, Sønderborg og Odder. I juni kommer filmdagene til Sverige og i november til Norge. Den 4. til 9. oktober debuterer Aarhus Arab Film Festival, som dækker film i alle genrer fra hele Mellemøsten.

Se indlæg om Syriske Filmdage

Kontakt

Mazen Haj Kassem
mazenhajkassem@gmail.com
53910625